Vergoeding
Algemeen
Logopedische begeleiding zit ook weer in 2022 in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Dit betekent dat alle behandelingen worden vergoed. Bent u 18 jaar of ouder dan dient u rekening te houden met uw eigen risico. Kinderen en jongeren onder de 18 jaar hebben geen eigen risico. De behandeling van lees- en / of spellingsproblemen of dyslexie worden niet standaard vergoed door de zorgverzekeraars. Informeer naar de mogelijkheden bij Logopediepraktijk SamenSpraak Noord. Voor logopedie aan huis geldt een uittoeslag (logopedie aan-huis is alleen mogelijk op indicatie van de verwijzer).
Logopediepraktijk SamenSpraak Noord heeft contracten afgesloten met bijna alle zorgverzekeraars. Bij de meeste zorgverzekeraars kan direct gedeclareerd worden en ontvangt u geen factuur. Als u toch zelf de factuur krijgt, kunt u deze indienen bij uw zorgverzekeraar en wordt het gehele bedrag of een gedeelte van het bedrag vergoed.
Verzekeraars en logopedisten zijn vanaf 1 januari 2017 vrij om de prijs te bepalen die een logopedist kan declareren. Dit is vastgelegd in de nieuwe beleidsregel ‘Prestatiebeschrijvingen voor logopedie’ en de prestatiebeschrijvingbeschikking ‘Logopedie’. De NZa adviseerde de minister van VWS in 2015 om vrije prijzen voor de logopedie in te voeren. De minister heeft dit advies opgevolgd en de prijzen vrijgegeven. In de contracten die de praktijk met de zorgverzekeraars heeft afgesloten, worden verschillende tarieven gehanteerd.
Verwijsbrief
In de meeste gevallen wordt logopedie opgestart na verwijzing van een arts of specialist. Bij de meeste zorgverzekeraars kunt u echter ook een eerste afspraak maken zonder verwijsbrief, dit heet directe toegankelijkheid logopedie (DTL). Logopediepraktijk SamenSpraak Noord is direct toegankelijk. U kunt dus met, maar ook zonder verwijsbrief contact opnemen.
Directe Toegankelijkheid Logopedie (DTL)
Na aanmelding wordt er een korte screening (vragenlijst) afgenomen. Dit is een vooronderzoek om te beoordelen of u aan het juiste adres bent bij de logopedist. De DTL-screening wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Bij CZ, Delta Lloyd en Ohra is DTL bij cliënten onder de 18 jaar niet mogelijk. Tijdens de DTL screening is de logopedist alert op afwijkende symptomen, de ‘rode vlaggen’. Bij teveel rode vlaggen is een verwijsbrief van een arts of specialist alsnog noodzakelijk. Van de bevindingen van de DTL-screening wordt de huisarts, met uw toestemming, schrifelijk op de hoogte gesteld.
Betalingsvoorwaarden
Logopediepraktijk SamenSpraak Noord hanteert de betalingsvoorwaarden van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF).